Nieuws

24
mei

COUPEROSE , LEUKE BLOZENDE WANGEN, OF ZIT DAAR NOG IETS ACHTER?

In de intro vertel ik jullie over een praktijkvoorbeeld: ‘Ze is 45 jaar en komt binnen met blozende wangen en een gezicht waarop je duidelijk rode adertjes ziet. Na een intake bekijk ik haar huid door een loupe en zie ook gesprongen vaatjes op de neus en de kin. Uit ons gesprek blijkt dat haar moeder ook couperose heeft en er wat hart- en bloedvatproblemen in de familie zijn. Ze vraagt aan mij of ik iets aan haar couperose kan doen.’ In principe is dit een onschuldige aandoening, maar is dat wel zo?

Wat zijn de oorzaken van couperose of wellicht heb je rosacea.

Couperose ontstaat door een slechte doorbloeding van de huid. Dit geeft een verzwakking van het bindweefsel waaruit de bloedvaatjes zijn opgebouwd. Als ik doorvraag aan de klant blijkt vader of moeder ook couperose te hebben. Afhankelijk van hoe erg/zichtbaar de couperose is ga ik nog een stapje verder en vraag of er hart- en/of bloedvatproblemen in de familie zijn. Of zij last heeft van spataders, aambeien of gesprongen vaatjes op de benen. Misschien last van koude handen en/of voeten, broze of afbrekende nagels. Overigens bestaat er ook nog rosacea, een couperose huid waarbij de vaatjes tevens ontstekingen hebben. Vanuit mijn praktijkervaring weet ik dat wat ik in het gezicht zie ook een proces is wat in in het lichaam plaats vindt.

Je kunt je gezicht niet los zien van het lichaam

De meeste klanten die bij mij in de praktijk komen, komen ‘via via’ en weten dat ik bovenstaande vragen stel. Soms krijg ik bezoek van iemand die spontaan een afspraak maakt voor gezichtsverzorging waarbij ik door een huiddiagnose couperose constateer. Ik stel haar/hem dan ook bovenstaande vragen en krijg soms te horen ‘maar het zit toch in mijn gezicht!’ ‘Ja, dat klopt’, zeg ik dan, ‘maar jouw gezicht is in feite een vertaling van de binnenkant en geeft ook de conditie weer van jouw lichaam’. Kort gezegd: couperose is een weergave van de conditie van jouw bloedsomloop.

Waardoor kan couperose verergeren?

Door overmatig blootstellen aan zonlicht (door warmte gaan je bloedvaten open staan), wind en buitenlucht zonder voldoende bescherming. Door nicotine, alcohol gebruik, medicijnen, prikkelende voedingsstoffen (zoals koffie en sterke kruiden), hormonale factoren zoals zwangerschap, stress, menopauze, pilgebruik en te agressieve of verkeerde huidverzorging en/of behandelingen.

Welke behandelingen zijn er om couperose te verminderen?

Al jarenlang wordt elektrocoagulatie toegepast. Bij deze methode worden de bloedvaatjes met een elektrisch stroomstootje dichtgeschroeid. Bij flink veel ontsierende gesprongen bloedvaatjes kan dit je gezicht een wat mindere rode uitstraling geven. Maar je loopt wel kans op pigmentvlekjes of witte vlekjes. Er vormen zich wel nieuwe haarvaatjes maar die zijn toch anders van kwaliteit. In mijn praktijk geef ik aan: ‘als er tien wegen naar Amsterdam leiden en je sluit er de helft van af wordt de druk op de andere wegen groter en zo gaat dat ook in het lichaam’.

Een andere optie is een behandeling met laser. Maar omdat de laser met een groter oppervlakte werkt kunnen er ook gezonde vaatjes geraakt worden. Belangrijk is dat een overweging wordt gemaakt wat het beste bij jou past. Laat je dus goed informeren.

 Zo binnenkant, zo buitenkant!

Zoals ik hierboven al aangegeven heb dat couperose een weergave is van de conditie van de bloedsomloop kan het niet anders zijn dat als je verbetering wil van jouw couperose je ook aandacht besteedt aan de totale bloedsomloop en derhalve ook aan jouw gehele lichaam. Dus alleen elektrocoagulatie of laseren lijkt mij toch wat te kort door de bocht. Meer het aspirientje tegen de hoofdpijn. Het is beter om ook aan de oorzaak te werken.

 Wat is dan wel een effectieve aanpak van je couperose?

In mijn praktijk werk ik met aromatherapie van Société Provençale d’Aromatherapie (S.P.A.). Die behandelmethode is erop gericht om naast de verzorging van de buitenkant (de huid) vooral de oorzaak te behandelen. Na een intake en een analyse van de huid wordt een persoonlijk verzorgingsplan opgesteld waarbij ook de voeding aandacht krijgt. Centraal in dit plan staan de behandelingen en de thuisverzorging van de huid.

Hoe gaat dat dan in zijn werk?

  • Voor de uiterlijke huidverzorging van je couperose huid meng ik speciale producten samengesteld op basis van plantaardige- en etherische oliën. Etherische oliën hebben het vermogen om dóór alle huidlagen te dringen, dus ook tot de diepste huidlagen waar de bloedvaatjes zich bevinden. Zo helpen de etherische oliën van o.a. engelwortel en scharlei om het bindweefsel in de vaatwanden in een goede conditie te brengen/houden. Zij stimuleren ook de doorstroming van het bloed.
  • In mijn Studio geef ik gezichtsbehandelingen voor couperose, o.a. met een concentraat van bosbes en etherische oliën.
  • Voor de inwendige verzorging van je couperose, dus de oorzaak, masseer je dagelijks via de handpalmen 100% etherische oliën in die gericht zijn op het stimuleren van de bloedsomloop en het in een goede conditie houden van de vaatwanden.

Wat mag je van deze couperose aanpak van Société Provençale d’Aromatherapie  verwachten?

Door de combinatie van uiterlijke en inwendige verzorging, krijg je gegarandeerd een verbetering van de totale huidconditie. Het resultaat? De roodheid in het gezicht zal na verloop van tijd zichtbaar verminderen, de huid ziet er rustiger uit en wordt minder gevoelig. Verder geven klanten aan dat ze minder last hebben van zware benen en ervaren dat hun handen en voeten minder koud zijn.

Heb jij last van couperose of rosacea, of van andere verschijnselen die met de bloedsomloop te maken hebben en wil jij een flinke verbetering hiervan, neem dan vrijblijvend contact met mij op: contact Studio Marianne