Nieuws

06
jul

Eikenprocessierups, oh oh, wat vervelend!

EIKENPROCESSIERUPS!
Hoe kom  je toch aan die jeuk?
Het venijn van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezigheid van de vele microscopisch kleine brandharen op de rups. Elke rups heeft er ongeveer 700.000! Er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen. Ze dringen met hun weerhaakjes bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Bij huidcontact geven ze (ernstige) jeuk bultjes, blaasjes, rode huid en soms zelfs een ontsteking. De ogen kunnen rood, dik en branderig zijn. Ook kunnen dezelfde klachten optreden als bij een verkoudheid zoals een loopneus, kriebelhoest en benauwdheid. Mensen kunnen zich echt algemeen onwel voelen tot misselijkheid aan toe. Een ernstige allergische reactie is mogelijk. Natuurlijk moet iemand dan de huisarts of zelfs 112 bellen.
M.b.v. plakband (of hars) kunnen de haren van de huid gestript worden. De huid kan afgespoeld worden met lauw water. Kleding goed wassen op minimaal 60 graden.
Kan Aromatherapie van S.P.A. daar wat mee? Jazeker wel……dit zijn de mogelijkheden:
  • Traitement Terrain (inwendige behandeling) Allergie (TT25) om de histamine reactie te verkleinen. https://studiomarianne.nl/traitement-terrain-tt/
  • Lokaal Aloë Veragel aanbrengen (GP21)
  • Gel jambes lourdes werkt verkoelend (ref. 068)
  • Lokaal Synergie soins piqures d’ insectes (ref. 030)