Nieuws

28
mrt

Ga jij veilig de zon in met milieu-, huidvriendelijke, en natuurlijke zonnebescherming: is dat nodig en hoe werkt dat?

Nog niet zo lang geleden was het niet ongewoon om van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat te liggen bakken in de zon. Hoe bruiner je van vakantie terug kwam, hoe beter je vakantie was geweest. Maar na jaren van zonnebakken krijg je uiteindelijk de rekening gepresenteerd. Je huid ziet er ouder oud dan je eigenlijk bent en het is niet meer terug te draaien. Inmiddels weet iedereen dat te veel zon voor snellere huidveroudering zorgt en huidkanker kan veroorzaken. Toch wil je ook van de zon genieten. Maar hoe doe je dat op een veilige milieuvriendelijke en huidvriendelijke manier?

Positieve effecten van de zon, die zijn er zeker

Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van Nederland in de zomer een beter humeur heeft. Op zonnige dagen maken de hersenen meer serotonine aan, een soort van natuurlijke antidepressiva. Het geeft je een gevoel van geluk, je krijgt er een goed humeur van en in tegenstelling tot een regenachtige dag spring je energiek je bed uit en denkt ‘kom maar op dag, ik heb zin om naar buiten te gaan’. Uv-licht zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Belangrijk voor een goede opname van calcium en fosfor uit de voeding voor stevige botten en tanden. Je slaap beter en je bloeddruk verlaagt.

Negatieve effecten van de zon, dat is helaas ook waar

Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen zonlicht en het ontstaan van huidkanker. Huidkanker komt steeds vaker voor omdat we onszelf meer blootstellen aan zonlicht. In vakanties zoeken veel mensen ook zonnige oorden op en willen dan volop genieten van de zon. Heel begrijpelijk maar we hebben dan steeds meer zonlicht op onze huid en naarmate we ouder worden telt ons lichaam die zonne-uren stiekem op. Dan heb je niet alleen maar meer kans op huidkanker maar ook op een snellere huidveroudering. Je kijkt in de spiegel en ziet een ouder iemand dan je werkelijk in leeftijd bent!

Heerlijk die warmte van de zon en ook nog positieve effecten

Vanwege de positieve effecten van de zon mag je er zeker van genieten. We hebben die zonnestralen gewoon nodig maar dan wel je huid goed beschermen tegen de negatieve effecten. UV stralen zijn overal dus ook in de schaduw en onder de parasol. Van nature  beschermt de huid zich door zich te verdikken en bruin te worden. Het pigment zorgt ervoor dat er geen verbranding optreedt.

Hoe kun je dan toch veilig genieten van de zon?

Hier geef ik je een aantal algemene tips om toch te kunnen genieten van de zon:

 • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon en zoek de schaduw op.
 • Drink voldoende water.
 • Draag een zonnebril met een goede UV-filter
 • Neem een natuurlijk zonneproduct met zonnefilter die geschikt is voor jouw huidtype.
 • Breng een half uur voordat je de zon ingaat een natuurlijk zonnebrandproduct aan.
 • Masseer dit product om de twee uur in.
 • Heb je gezwommen smeer je dan opnieuw in.
 • Gebruik ook een natuurlijk zonneproduct als je in de schaduw zit.
 • Vergeet niet om ook je oren, voeten, knieholten, handen en lippen in te smeren
 • Blijf niet te lang in de zon, denk aan de huidveroudering.
 • Gebruik een milieu-, natuurlijke- en huidvriendelijke zonnebescherming.

Waarom een milieu-, huidvriendelijk en natuurlijke zonnebescherming

Veel cosmetische zonneproducten bevatten minerale oliën, parabenen, siliconen, synthetische parfumstoffen en zonnefilters. Een chemische cocktail waar je lichaam niets mee kan, die jouw lichaam zelfs overbelast. Dan hebben we het nog niet over het feit dat die stofjes ook in de zee terecht komen met alle gevolgen van dien voor de zeedieren en planten. Ik geef je hierbij wat tips over welke ingrediënten je beter kunt vermijden:

 • Tip 1: Synthetische geurstoffen voor dat ‘heerlijke ruikgevoel’ laten je product lekkerder ruiken, maar ze doen niets voor jouw huid, integendeel ze kunnen pigmentvlekken en huidveroudering veroorzaken.
 • Tip 2: Synthetische zonnefilters zijn omstreden. Ze kunnen door het lichaam opgenomen worden en zo in het bloed terechtkomen. Een aantal filters wordt in verband gebracht met huidirritatie en veroudering van de huid als gevolg.
 • Tip 3: Vermijd parabenen
  Hier is al het nodige negatieve over te doen geweest. Parabenen zijn bewaarstoffen waarvan milieuorganisaties beweren dat ze kankerverwekkend zijn. Daar zit je echt niet op te wachten!

Hoe weet je dat je een milieu-, huidvriendelijk, natuurlijk zonneproduct hebt?

Koop zonnebrandproducten die 100% natuurlijk en biologisch zijn en een EKO keurmerk hebben. Dat wil zeggen dat het product minimaal voldoet aan de Europese wettelijk gestelde normen voor ecologische producten en productiemethoden. Goed voor jou en dus de hele wereld.

 Zonneproducten Société Provençale d’Aromatherapie (S.P.A.), héél bijzonder!

In mijn praktijk Studio Marianne adviseer ik de zonneproducten van S.P.A. Ze zijn milieu-, huidvriendelijk, 100% natuurlijk en bevatten dus geen minerale oliën, parabenen, siliconen, synthetische parfumstoffen en zonnefilters. De zonneproducten hebben wel een hoge concentratie natuurlijke werkzame stoffen zoals etherische oliën, die daadwerkelijk alles doen. In tegenstelling tot de klassieke zonneproducten, waarvan de zonnefilter in de crème zit, maakt S.P.A. gebruik van je eigen beschermingssysteem tegen de zon.

S.P.A. unieke zonneproducten, maar hoe werkt dat dan?

De zonnelijn van Société Provençale d’Aromatherapie  bevat speciale producten die zijn samengesteld uit bijenwas, plantextracten, plantaardige- en etherische oliën. Etherische oliën hebben het vermogen om dóór alle huidlagen te dringen. Daar activeren ze de pigmentcellen. Onder invloed van de zon word je daardoor sneller bruin, waardoor een natuurlijke bescherming opgebouwd wordt. De pigmentcellen vormen als het ware een paraplu over de onderliggende cellen en beschermen deze. S.P.A. helpt je dus op een heel natuurlijke manier je bescherming tegen de zon op te bouwen. Hoe natuurlijk mooi is dat!

Kies jij voor 100% natuurlijke zonneproducten die het milieu niet belasten en huidvriendelijk zijn, zowel voor in de zon of na de zon neem dan eens een kijkje op mijn website: zonneproducten Société Provençale d’Aromatherapie

Voor prijzen: Prijslijst behorende bij blog