Nieuws

15
nov

SLAAPKLACHTEN EN ETHERISCHE OLIËN, DAAR KUN JE WAT MEE!

We hebben allemaal wel eens last van slaapklachten. Maar als dit structureel gebeurt kun je in een vicieuze cirkel komen en gaat dit ten koste van je gezondheid. Het kan te maken hebben met spanningen, malen in het hoofd, stress, verkeerde voedingsgewoonten en allerlei situaties in je leven waar je ‘s nachts ‘mee aan de haal gaat’. Als je regelmatig berichtgeving hierover leest zie je dat zo’n 25% van de Nederlandse bevolking last heeft van slaapklachten. Maar wist je dat er etherische oliën bestaan die aan je ontspanning kunnen werken en tevens slaap bevorderend zijn?

Wat is de oorzaak van jouw slaapstoornis?

Belangrijk is dat je je leven eens ‘tegen het licht’ houdt. Heb je last van spanningen, stress? Zit jij ’s avonds laat nog op je beeldscherm te turen of allerlei berichtgeving te bekijken op je smartphone? Drink jij ’s avonds nog veel alcohol of koffie? Eet jij ’s avonds nog laat en wat eet je dan?

Welke voedingsstoffen verstoren de slaap?

Koffie drinken tot een aantal uren voor het naar bed gaan, kan zeker van invloed zijn op het slaapritme. Want de cafeïne die in koffie zit, stimuleert je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling. Het zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft. Je wordt dus alerter. Niet iedereen heeft hier last van, dus probeer eens uit ofdat het beter is dat je geen koffie voor het slapen drinkt.

Zijn er ook voedingsmiddelen die de slaap bevorderen?

Die zijn er zeker. Voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten, zoals zuivelproducten als melk en yoghurt, bananen, tonijn, dadels, sojabonen, amandelen. Er zijn ook mensen die voor het slapen gaan een beker warme melk drinken. Tryptofaan is een aminozuur doe nodig is voor het maken van serotonine. Met serotonine maak je weer melatonine aan wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt als het donker wordt.

Misschien dan een lekker ‘slaapmutsje’ voordat je gaat slapen?

Veel mensen drinken nog een zogenaamd ‘slaapmutsje’ voordat ze naar bed gaan, maar alcohol is allesbehalve slaap bevorderend. Je slaapt wel sneller in omdat je door alcohol ontspant en slaperig kunt worden maar de diepte en kwaliteit van de slaap neemt enorm af. Alcohol droogt het lichaam ook uit en kan ervoor zorgen dat je er ’s nachts meer uit moet om te plassen.

Algemene adviezen voor jouw slaapstoornissen

Als je last hebt van slaapproblemen kun je naar de slaappillen grijpen. Maar slaappillen hebben bijwerkingen zoals bijvoorbeeld sufheid overdag. De oorzaak van jouw slaapproblemen worden niet opgelost. Je mag het ook niet te lang gebruiken want dan werkt het verslavend of het werkt niet goed meer. Hierbij wat tips voor jou:

  • Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed.
  • Sta elke dag op dezelfde tijd weer op.
  • Blijf fit en beweeg regelmatig.
  • Sport overdag, niet ’s avonds voordat je gaat slapen.
  • Ontspan voordat je gaat slapen (een boek lezen, muziek luisteren, mediteren).
  • Drink geen cafeïne in de avond.
  • Drink geen alcohol voordat je gaat slapen.
  • Eet niet teveel voordat je gaat slapen.
  • Zorg voor een koele, stille slaapkamer.
  • Beperk je schermtijd (blauw licht, verstoort het inslapen) voordat je gaat slapen (smartphone, laptop).

Jouw oplossing voor slaapklachten; etherische oliën van Société Provençale d’Aromatherapie!

Ten eerste neem ik de eet- en leefstijlgewoonten van je door. Verder krijg je een compositie van etherische oliën terreinbehandeling TT06 of TT07 in een flesje van 15 ml met een rollersysteem die je dagelijks aanbrengt op je handpalmen. Hierin zitten o.a. etherische oliën van valeriaan, hysop en citroenmelisse die gericht zijn op ontspanning, kalmering van het zenuwstelsel en vermindering van nervositeit. Deze samenstelling werkt samen om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen. Verder kan ik ook een badolie bestaande uit 100% etherische oliën en een massageolie gericht op ontspanning adviseren. Dit blijkt vanzelf uit het intakegesprek.

Kijk hier voor de prijslijst behorende bij blogartikel november 2021

Kijk hier voor de werking van etherische oliën van Société Provençale d’ Aromatherapie.

Voor contact en of informatie over slaapklachten.