Nieuws

01
dec

Weet jij eigenlijk wel wat er in jouw potje crème zit?

Waarschijnlijk heb je daar nog nooit over nagedacht. Ik kan me dat wel voorstellen, want als je de ingrediëntenlijst wil lezen wat op jouw potje crème of verpakking staat heb je een vergrootglas nodig en vervolgens stuit je dan op een tekst met allerlei scheikundige namen. Kom daar als consument maar eens uit. Als je er eens goed over nadenkt, zou je dan niet graag willen weten wat jij nu iedere dag op je gezicht/lichaam smeert? Heeft jouw product wel de werking die het beweert te hebben? Welke ingrediënten zitten erin en zijn die wel goed voor mijn gezondheid? Waar komen de stoffen in mijn cosmeticaproducten vandaan?

Even een kijkje achter de schermen

Wist je dat oliemaatschappijen en energieconcerns zich bezig houden met wat jij op je huid, haar en gezicht smeert? Eigenlijk dus een tak van de chemische industrie. Als je daar bij stilstaat komen er toch meteen vraagtekens en uitroeptekens voorbij. Kortom, veel cosmetica ingrediënten worden gemaakt van aardolie en dat is nou niet bepaald goed voor het milieu. Als het niet goed is voor het milieu lijkt het mij ook niet goed voor je persoonlijke huidverzorging.

Hier noem ik wat ingrediënten die in cosmetica producten gebruikt worden

Neem nou bijvoorbeeld microplastics. Microplastics zijn hele kleine bolletjes plastic, kleiner dan 5 mm, die gebruikt kunnen worden in crèmes, make-up, scrubproducten, zonnebrandproducten, shampoos, douchegel en tandpasta. Deze stoffen zorgen er onder andere voor dat make-up waterproof is, dat de huid een ‘laagje’ krijgt waardoor het zacht en schoon aanvoelt en dat het product prettig aanvoelt. Ze zorgen dus voor de textuur, dekking en smeerbaarheid van het verzorgingsproduct.

Zo worden siliconen gebruikt in shampoos om het haar te doen glanzen of in gezichtscrèmes om hun vochtvasthoudende werking. De veiligheid van siliconen staat al jaren ter discussie.

Wat te denken van synthetische conserveringsmiddelen. Conserveringsmiddelen worden toegevoegd omdat ze bacteriën en schimmels doden en zo het product langer houdbaar houden.

Dan hebben we ook nog de emulgator. Emulgatoren zijn huidvreemde stoffen die gebruikt worden als bindmiddel om water en olie te mengen tot een stabiele emulsie.

En om het verzorgingsproduct een lekker geurtje te geven worden er nog geurstoffen aan toegevoegd.

Maar wat is er dan mis met deze cosmetica ingrediënten?

Bovenstaande cosmetica ingrediënten zijn restproducten van de chemische industrie die goedkoop en snel worden bewerkt om ze lang houdbaar te houden. Siliconen, synthetische conserveringsmiddelen, emulgatoren en geurstoffen kunnen huidirritatie geven en allergiën veroorzaken.

Maar waarom worden er dan toch microplastics gebruikt?

Cosmeticafabrikanten gebruiken microplastics omdat ze veel goedkoper zijn dan vergelijkbare natuurlijke ingrediënten zoals abrikozenpitten, amandelschaafsel of kokos.

Maar plastic vergaat niet en blijft daardoor aanwezig in het milieu. Het is niet voor niks dat ons als burger wordt gevraagd om plastic te verzamelen zodat het gerecycled kan worden. Die minuscule plastic deeltjes adem je in, smeer je op je huid, je eet ze en je poetst er je tanden mee.

Via ons afvoerputje van de badkamer komen ze bij de waterzuiveringsinstallatie en omdat ze zo superklein zijn dringen ze door de filters van de zuiveringsinstallatie heen en komen vanzelf in het oppervlaktewater terecht. In onderzoeken is aangetoond dat microplastics door vissen en andere vis en schaaldieren worden ingeslikt. Wij eten dan weer die vissen en schaaldieren en vervolgens zitten wij dan zelf weer met die ‘plastic soup’ in onze maag. Plastic vergaat niet en wat doet dat plastic dan weer in jouw lijf? Lijkt mij niet zo gezond!

Waar bestaat een gemiddeld potje cosmetica crème uit?

Welke ingrediënten in je product zitten lees je op de verpakking. Vaak is het eerste Aqua. Oftewel: water. Het tweede product is bij niet natuurlijke cosmetica vaak Paraffinum liquidum. Dit is een olie die afkomstig is van aardolie. Het is een ‘leeg’ ingrediënt want het bevat geen vitamines, mineralen of goede vetzuren. Het is alleen maar een koolstofketen die verder niets doet voor je huid. Het water en deze olie vormen samen al 80% van je product. Water en olie mengen niet, dus er moet ook een emulgator bij. Plus een stabilisator om de crème stabiel te houden. En dan nog voor de lekkere geur een parfum. Er blijft dus niet zoveel ‘ruimte’ over voor ingrediënten die echt iets voor je huid doen. Ik zie je denken: ‘dan moet ik wel heel veel geld betalen voor mijn cosmetica product!’ Dat klopt, het meeste geld gaat ook naar marketing.

Hierbij tips waar je op moet letten bij de aankoop van cosmetica producten

Lees in ieder geval de ingrediëntenlijst van je product. Kijk of daar stofjes in zitten die je beter kunt vermijden.

Ik geef je hierbij een checklist van tien cosmetica ingrediënten die je beter kunt vermijden:

  • Minerale oliën (restproduct van aardolie en super goedkoop)
  • Parabenen (conserveringsmiddel die de hormoonhuishouding verstoort)
  • Ftalaten (oplosmiddelen die andere ingrediënten oplossen in water, of weekmaker. Ze verstoren de hormoonhuishouding).
  • Nanodeeltjes/nanotechnologie (dringen door de huid, komen in het lichaam en kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s).
  • PEG (synthetisch middel dat gebruikt wordt als ‘smeermiddel’, binder, oplosmiddel enz.)
  • Siliconen (geeft de huid een glad en zacht gevoel. Het legt een laagje op de huid waardoor de huid wordt afgesloten. Het bevat geen voedingsstoffen en is dus en ‘leeg’ ingrediënt).
  • Oxybenzone (synthetisch zonnefilter dat een hormoonverstorende werking heeft).
  • Formaldehyde (sterk conserveringsmiddel dat kankerverwekkend is).
  • Tolueen (wordt verkregen uit petroleum en is kankerverwekkend).
  • Harde alcohol (harde alcohol irriteert de huid en tast de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan)

 Wil jij ook graag weten wat er in jouw potje crème zit?

Gelukkig zijn er huidverzorgingsproducten die 100% natuurlijk zijn en werkelijk doen wat ze beweren. Zelf werk ik met producten van Société Provençale d’Aromatherapie (S.P.A.) en Les Gavots de Provence. 100% Natuurlijk, dus vrij van allerlei schadelijke stoffen, maar wel vol van 100% natuurlijke ingrediënten, zoals plantenoliën, bloemenwaters, hydrolaten, etherische oliën, planten- en vruchtenextracten. Veel verzorgingsproducten van de Aromatherapie kunnen zelfs ‘op maat’ gemengd worden. Heel uniek, je eigen persoonlijke huidverzorging.

Ben jij op zoek naar een 100% natuurlijk en betrouwbaar huidverzorgingsproduct dat vol zit van ingrediënten die ook echt wat voor je doen?

Voor mee info: Studio Marianne