Nieuws

06
jan

Last van winterhanden en wintervoeten?

Achtergrondinformatie winterhanden en -voeten: Winterhanden en wintervoeten zijn altijd het gevolg van een minder goede bloedsomloop. Veel etherische oliën stimuleren de bloedsomloop, zoals St. Janskruidolie (Hypericum perforatum). Deze olie werkt daarnaast verzachtend tegen roodheid en irritatie en is actief tegen zenuwpijn. Mirte (Myrtus communis) is een tonicum voor de huid en de bloedsomloop.

Eigenlijk heet het wintertenen en wintervingers. Of perniones. Het is een abnormale reactie van de huid op kou. Bij blootstelling aan kou ontstaat een pijnlijke, roodblauwe zwelling van de huid met een pijnlijk branderig gevoel en jeuk. Koude, maar ook vochtige lucht maakt het nog erger omdat vochtige lucht de kou beter geleidt. Van buitenaf kan iemand voelen dat de handen koud zijn terwijl de klant zelf het gevoel heeft dat de huid op die plaatsen gloeit. 

Normaal gesproken worden bloedvaatjes wat nauwer om de warmte binnen te houden. Daarna verwijden ze weer, om de bloeddoorstroming op gang te houden en ervoor te zorgen dat de huid geen gevaarlijk lage temperatuur krijgt. In het geval van wintertenen en wintervingers is dat proces verstoord. De wat dieper in de huid gelegen grotere bloedvaten vernauwen, terwijl de allerkleinste bloedvaatjes juist uitzetten. Hierdoor ontstaat de roodblauwe kleur van de huid en de zwelling. 

Het is niet precies bekend waarom de één wel last krijgt van wintervoeten en winterhanden en de ander niet. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol. Vrouwen hebben vaker last van deze aandoening dan mannen.

Soms hoor je over de ziekte van Raynaud. Dit geeft vrijwel dezelfde klachten, maar de oorzaak kan anders zijn. Een aanval kan ontstaan door verschillende prikkels van buitenaf of binnenuit, zoals door een snelle overgang van warm naar koud, het aanraken van een koud voorwerp of heftige emoties. 

Bij het syndroom van Raynaud verkrampen tijdelijk de spiertjes in de wand van de kleine slagaders. Hierdoor vernauwen de kleine slagaders, waardoor de aanvoer van bloed naar de achtergelegen weefsels afneemt. Dit zijn vooral de kleine bloedvaten in de uitstekende lichaamsdelen zoals vingers en tenen. De kramp van de slagaders duurt niet lang, maar kan erg pijnlijk zijn. 

De vingers en tenen kleuren van wit naar blauwpaars en daarna naar erg rood. Ze kunnen tijdens het verkleuren koud aanvoelen.

Wat kun je eraan doen: Société Provençale d’Aromatherapie heeft een heel fijn verzorgingsproduct t.w. Synergie soins engelures waarmee je bij de eerste tekenen van winterhanden of -voeten kan starten. Het kan ook preventief. Als je bijvoorbeeld weet dat je last krijgt als het buiten 5°C is, kun je direct starten. Tevens kun je ook aan de oorzaak werken en dat is het verbeteren van je bloedsomloop d.m.v. de aromatherapiebehandeling bloedsomloop. Beide producten zijn ook te gebruiken i.g.v. de ziekte van Raynaud.

https://studiomarianne.nl/traitement-terrain-tt/