Nieuws

07
aug

Zijn conserveringsmiddelen schadelijk voor je huid?

Het is al heel lang bekend dat conserveringsmiddelen één van de hoofdveroorzakers zijn van het toenemende aantal contact allergieën bij gebruikers van huidverzorgingsproducten. De hoofdboosdoeners zijn parfum en andere geurstoffen, conserveringsmiddelen, UV-filters, lanoline en nog een aantal andere stoffen. Parabenen zijn maar één van de vele gebruikte conserveringsmiddelen. Het doodt de bacteriën om te voorkomen dat het product kan bederven en daar zit nou net het probleem. Het doodt ook de zo noodzakelijke levende huidcellen en dat heeft dus een schadelijke invloed op de gezondheid van je huid!

Als de huid uit balans raakt

Je huid heeft een beschermende huidflora net zoals je een gezonde darmflora nodig hebt om gezond te blijven. Een gezonde huidflora geeft minder kans op huidaandoeningen zoals eczeem. Jouw immuunsysteem verdedigt zich tegen conserveringsmiddelen, dat gaat jarenlang goed, totdat het systeem overbelast wordt en de huid uit balans raakt. Gevolg: allergieën. Parabeenvrije huidverzorging is daarom van groot belang om huidschade te voorkomen. Je zou denken “nou,…geen parabenen gebruiken, probleem opgelost toch?” Was dat maar waar.

Er wordt, doordat parabenen een negatieve aandacht hebben gekregen in de media, heel handig, steeds meer reclame gebruikt voor “parabeenvrije cosmetica”. “Wat wordt er dan gebruikt om de cosmetica houdbaar te houden?” Dan worden conserveringsmiddelen gebruikt, want parabenen zijn maar één van de vele gebruikte conserveringsmiddelen. Maar wat blijkt, ook conserveringsmiddelen doden bacteriën en tasten de huidflora aan. Met als conclusie: alle huidverzorgingsproducten dienen vrij te zijn van parabenen én conserveringsmiddelen. Controleer dus altijd de ingrediënten op je verpakking.

Huidverzorging op natuurlijke basis

Voordat ik mijn praktijk startte, in opleiding was voor schoonheidsspecialiste, waren voor mij een aantal zaken heel belangrijk. Ik wilde werken met huidverzorgingsproducten die vrij zijn van bovenstaande conserveringsmiddelen, producten die ook werkelijk iets doen voor de klant. Een product met diepgang, zo binnenkant/zo buitenkant. Na een zoektocht kwam ik uit op de aromatherapie gezichts- en lichaamsverzorging van Société Provençale d’Aromatherapie. (S.P.A.) Alle producten bevatten een hoog gehalte pure en zuivere etherische oliën, plantenoliën en plantextracten. “Maar hoe blijven deze producten dan houdbaar? Dan heb je toch ook conserveringsmiddelen nodig?”

Huidverzorging met etherische oliën

Dat is nou het mooie van S.P.A. De huidverzorgingsproducten bevatten etherische oliën en die houden de producten houdbaar, gewoon een natuurlijk conserveermiddel.  “Maar leveren die etherische oliën dan geen problemen op?” “Nee hoor, mits degene die er mee werkt professioneel is opgeleid en derhalve dus goed verstand van zaken heeft”. Etherische oliën worden gemakkelijk opgenomen door het lichaam en ons lichaam lichaamsbehandelingen aromatherapie herkent ze niet als lichaamsvreemde stoffen.  Bij S.P.A. kom je geen synthetische parabenen tegen en als je het al tegenkomt dan is dat appelazijn, een natuurlijk alternatief. Een mooi natuurlijk conserveringsmiddel om het product goed te houden. Maar appelazijn is ook goed voor je huid. Deze dubbele functie zie je vaak bij natuurlijke ingrediënten, gezichtsbehandelingen aromatherapie ze helpen je aan een mooie huid, maar dus ook om een mooi product te maken.

Conclusie: conserveringsmiddelen kunnen voor je huid schadelijk zijn. Lees dus goed de ingrediënten op je product. Bekijk meer informatie https://studiomarianne.nl/ via de website van Studio Marianne.